Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Οι τρεις Ιεράρχες

Οι τρεις ιεράρχες ήταν ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Νανζιανζηνός. Είναι οι προστάτες των εκπαιδευτικών και των μαθητών.Έζησαν τους πρώτους αιώνες του χριστιανισμού. Για τη σοφία τους και τη χριστιανική τους ζωή, η ορθόδοξη Εκκλησία τους ονόμασε αγίους και γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά. Αλλά επειδή δημιουργήθηκε μια διαφωνία μεταξύ των χριστιανών για το ποιος από τους τρεις πρόσφερε τα περισσότερα, αποφασίστηκε και καθιερώθηκε από τα τέλη του 4ου αιώνα να υπάρχει και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους. 

Το χοντρό μπιζέλι


Η πυραμίδα της διατροφής - Ένα τραγούδι για τη σωστή διατροφή

H Πυραμίδα τροφίμων αναπτύχθηκε από τα Υπουργεία Γεωργίας και Υγείας των ΗΠΑ με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως  εργαλείο για υγιεινή διατροφή. Η Πυραμίδα βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία  για τη διατήρηση της υγείας.




Ακούστε ένα πολύ όμορφο τραγούδι για το τι πρέπει να τρώμε και τι να αποφεύγουμε για να έχουμε ένα υγιές και γερό σώμα.



Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Χρονικά Επιρρήματα - Τροπικά επιρρήματα

Τα επιρρήματα είναι άκλιτες λέξεις που συνοδεύουν ρήματα.
 
Τα χρονικά επιρρήματα μας δείχνουν πότε γίνεται η ενέργεια που δηλώνει το ρήμα. Δηλαδή απαντούν στην ερώτηση "πότε;"

 π.χ. Έπαιξα με τους φίλους μου πριν διαβάσω.

Τα τροπικά επιρρήματα μας δείχνουν με ποιον τρόπο  γίνεται η ενέργεια που δηλώνει το ρήμα. Δηλαδά απαντούν στην ερώτηση "πώς;"

π.χ.   Κράτησα γερά το χέρι του.



 

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Το μάζεμα της ελιάς








Χαϊκού

Τα Χαϊκού είναι ποιήματα που αποτελούνται από τρεις στίχους και 17 συλλαβές. Είναι πολύ διαδεδομένα στην Ιαπωνία, έχουν όμως γράψει και πολλοί άλλοι ποιητές όπως ο Γιώργος Σεφέρης. Δείτε τα Χαϊκού που έγραψαν οι μαθητές.


Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Η θυσία της Ιφιγένειας

Ο Αγαμέμνονας είχε προκαλέσει την οργή της θεάς Αρτέμης σκοτώνοντας το ιερό ελάφι της, με αποτέλεσμα η θεά να προκαλέσει άπνοια και να μη μπορεί να αποπλεύσει ο στόλος των Αχαιών από την Αυλίδα για την Τροία. Ρώτησαν τον μάντη Κάλχα τι έπρεπε να κάνουν κι εκείνος απάντησε ότι η οργή της θεάς θα έφευγε μόνο αν ο Αγαμέμνων θυσίαζε τη θυγατέρα του, την Ιφιγένεια, η οποία τότε βρισκόταν στις Μυκήνες. Αρχικώς ο Αγαμέμνων αρνήθηκε να το πράξει, αλλά πιέσθηκε από τον Μενέλαο και τον Οδυσσέα, καθώς και οι μήνες περνούσαν, και κάλεσε την κόρη του με την πρόφαση ότι θα την αρραβώνιαζε με τον Αχιλλέα. Η Ιφιγένεια ήρθε στην Αυλίδα και τότε ο Αγαμέμνονας με πόνο την παρέδωσε στον Κάλχα για να τη θυσιάσει στην Άρτεμη. Η ίδια η Ιφιγένεια πρόσφερε τον εαυτό της θυσία στην Ελλάδα. Την τελευταία όμως στιγμή η θεά λυπήθηκε την Ιφιγένεια, την άρπαξε από τον βωμό της θυσίας και έβαλε στη θέση της ένα ελάφι. Μετά οδήγησε την κόρη στην Ταυρίδα, όπου την έκανε ιέρεια.



Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Τα Θεοφάνεια

Στα Θεοφάνεια ή Φώτα, που γιορτάζονται στις 6 Ιανουαρίου, τιμούμε τη βάπτιση του Χριστού. Η λέξη "Θεοφάνεια" σμημαίνει ότι φανερώθηκε η Αγία Τριάδα, δηλαδή ο Πατέρας. ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα.
Συγκεκριμένα, τη στιγμή που ο Ιωάννης ο Βαπτιστής (Πρόδρομος) βάπτιζε το Χριστό στον ποταμό Ιορδάνη, άνοιξαν οι ουρανοί και εμφανίστηκε το Άγιο Πνεύμα με τη μορφή λευκού περιστεριού. Ταυτόχρονα ακούστηκε φωνή από τους ουρανούς: "Αυτός  είναι ο Υιός μου ο αγαπητός". 
Έτσι την ίδια στιγμή εμφανίστηκαν και τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδας.



Κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου αγιάζονται τα νέρα όλης της χώρας.

 Στις περιοχές όπου υπάρχει θάλασσα, ποτάμι ή λίμνη, ο ιερέας πετάει το Σταυρό στα παγωμένα νερά...
 ...και οι νέοι της περιοχής διαγωνίζονται να τον πιάσουν και να τον παραδώσουν στον ιερέα. Αυτός που θα τον πιάσει θεωρείται ευλογημένος.




Την παραμονή των Φώτων (5 Ιανουαρίου) συνηθιζεται να ψάλλουν τα παιδιά τα κάλαντα των Θεοφανείων.